Sojusz inwestuje w młode pokolenie. Żywiołowe dyskusje podczas szkolenia w Karwii.

dodano 2012-08-24 12:20 w kategorii: Kraj

Leszek Miller, Józef Oleksy czy Joanna Senyszyn. To politycy, którzy zostali przepytani z różnych zagadnień politycznych przez członków Federacji Młodych Socjaldemokratów. Okazją do dyskusji i polemiki jest odbywająca się Letnia Szkoła Liderów Lewicy w Karwii w wojewódzkie pomorskim.

Co odróżnia te szkolenia od dotychczasowych spotkań i wyjazdów FMS? To przede wszystkim forma polemiczna. Uczestnicy bowiem, nie tylko słuchają, ale także dyskutują z politykami z pierwszych stron gazet – powiedział Grzegorz Gruchalski, przewodniczący młodzieżówki SLD. Były sytuacje, gdy prelegenci zostali zaatakowani słownie za głoszenie niektórych tez. Nikomu jednak nic złego się nie stało, ponieważ główna oś dyskusji opierała się zawsze na aspektach merytorycznych – dodał szef FMS.

Szkolenia mają potrwać dwa tygodnie i składać się z dwóch turnusów. To województwa decydowały o doborze kandydatów – powiedział Krzysztof Gawkowski, sekretarz Generalny SLD. Dodał jednocześnie, że tak właśnie jego partia zamierza inwestować w młodych ludzi. Poprzez integrację i merytoryczne przygotowanie.

Do tej pory młodym socjaldemokratom poświęcili swój czas m.in.  Leszek Miller, Krystyna Łybacka, Krzysztof Gawkowski, Łukasz Wawrowski czy Ryszard Kalisz. To jednak nie koniec szkoleń. Te potrwają do niedzieli. W planach jest także przygotowanie akcji na rzecz społeczności lokalnej.