Z kart historii... Zamach na kawiarnię "Cyganeria".

dodano 2016-12-24 14:13 w kategorii: Informacje

Z kart historii. Zamach na kawiarnię "Cyganeria".

Rada Krakowska SLD w dniu dzisiejszym zapaliła znicze pod tablicą znajdującą się na elewacji kamienicy przy ul. Szpitalnej 38. Płyta upamiętnia wydarzenie z nocy z 24 na 25 grudnia 1942 roku, kiedy to grupa żołnierzy Gwardii Ludowej i Żydowskiej Organizacji Bojowej dokonała akcji odwetowej na krakowską kawiarnię „Cyganeria” (wówczas nur für Deutsche). Udany zamach przeprowadzono w odwet za powieszonych w Warszawie kilkudziesięciu członków podziemnych struktur lewicowych walczących z hitlerowskim okupantem. Do lokalu wrzucono granaty. W wyniku ataku zabitych zostało 11 Niemców, a 13 zostało rannych - w tym 9 ciężko. W tym samym czasie inna grupa bojowców obrzuciła granatami kawiarnię „Bisanz”,  jednak granaty odbiły się od futryny drzwi i nie wyrządziły szkód. W ramach tej samej akcji w Rynku Głównym, na miejscu przysięgi Tadeusza Kościuszki złożono wieniec z napisem "Na coś przysięgał, my wykonamy". Na kilku mostach rozwieszono biało-czerwone flagi.